Wijlen Alfred Jarry

Foto: Boulevard Saint-Germain met dubbeldekkeromnibus (1906), via Flickr, (The Casas…, uitsnede van ansichtkaart uit 1906)

Door Guillaume Apollinaire (vert. WVDL)

De eerste keer dat ik Alfred Jarry ontmoette was op een soirée van La Plume, de tweede serie, waarvan men zegt dat ze minder de moeite waard was dan de eerste. Het Café Du Soleil d’Or had zijn naam veranderd: het heette Le Café du Départ. Deze melancholieke naam bespoedigde zonder twijfel het einde van de bijeenkomsten en mogelijk dat van La Plume. Die uitnodiging om op reis te gaan te dreef ons snel ver uiteen! Toch vonden daar in de kelderverdieping op het Place Saint-Michel enkele mooie avondjes plaats en er werden in klein gezelschap vriendschappen gesmeed.
 Op de bewuste avond kwam Alfred jarry op me over als de personificatie van een rivier, een jonge, baardloze rivier in doordrenkte kleren. Zijn dunne druipsnor, zijn overjas met golvende panden, zijn flanellen shirt en wielrijdersschoenen hadden allemaal iets weeks, iets sponsachtigs; de halfgod was nog vochtig, het leek alsof hij enkele uren ervoor doorweekt uit zijn rivierbedding was gerezen.

Lees verder op de nieuwe pagina non-fictie van Apollinaire.