Tijdsgeestconforme bloemlezing

Beeldcitaat: Prometheus, najaarscatalogus 2015

Wanneer de bloemen buiten zijn uitgebloeid, naderen de twee grote cadeaufeesten en dus is het tijd voor mooi uitgegeven bloemlezingen. In november verschijnt bij Prometheus Gedichten die vrouwen aan het huilen maken, waarin bekende Nederlandse en Vlaamse vrouwen vertellen welk gedicht ze het meest ontroert. Het is indirect een voortbrengsel van De Wereld Draait Door, want presentator Matthijs van Nieuwkerk opperde daar dat het leuk zou zijn als er een Nederlandse versie van Poems That make Grown Men Cry zou komen. Die kwam er en nu komt er dus ook een vrouwelijke pendant. Redacteur is actrice-scenarist Isa Hoes, die volgens de najaarscatalogus van de uitgever ‘door haar achtergrond en persoonlijke ervaringen als geen ander ontroering weet over te brengen en daarbij tegelijkertijd poëzie voor een groot publiek aantrekkelijk maakt.’

‘Auteurs, actrices, kunstenaressen en politici, vrouwen die de huidige tijdsgeest bepalen, delen hun gedicht en onthullen daarbij wat hun gekozen stuk voor ze betekent. (…) De keuzes van Sonja Barend, Myrthe “Fuck diepgang, vier het leven” van der Meer, Hadewych Minis en Kim van Kooten en 61 andere tijdsgeestbepalende vrouwen uit het netwerk van Hoes zijn te vinden in deze bloemlezing, die ongetwijfeld door DWDD van applaus voorzien zal worden.

Het lijkt mij zeer leerzaam om van bekende mensen te lezen hoe zij poëzie ervaren. De mannenversie werd o.a. door Meander magazine goed ontvangen en we zijn benieuwd.

bron: Prometheus