Categorie: Nieuws

100 jaar Calligrammes: nóg een eeuwfeest

2018 is niet alleen een Apollinairejaar maar ook een Calligrammes-jaar. Op 15 april 1918 rolde de eerste oplage van de tweede grote bundel van De Kostrowitsky van de persen, de bundel met zijn bekende beeldgedichten, zijn conversatiegedichten en de bekende gedichten ‘Ik noemde haar Lou’ en ‘De mooie rooie’. Hoe gaan we dat vieren?

alfred jarry

110de sterfdag Alfred Jarry

Over sterfdagen gesproken, vandaag is het honderdtien jaar geleden dat de geweldenaar uit Laval overleed. De twintigste eeuw was toen pas zeven jaar oud. Jarry (1873-1907) is anno nu vooral bekend vanwege de toneelserie Ubu en zijn wetenschap van de 'patafysica, maar je kunt hem gerust de Johannes de Doper van de moderne kunst noemen.

Apollinaire in de Suske & Wiske

Daar zijn we weer. Volgende week begint het Apollinairejaar, wat wil zeggen dat honderd jaar geleden het laatste levensjaar van de Orpheus uit de loopgraven begon. En niemand minder dan de makers van Suske en Wiske trappen het jaar af met een cameo in het nieuwe album Het Mona Mysterie! Rechts in bovenstaand plaatje zit de dichter als stripfigurant zijn pijp te roken.

Interview Matthijs van Boxsel over stroomversnelling patafysica

Interview Matthijs van Boxsel over stroomversnelling patafysica

Dirk van Weelden interviewde voor Café Weltschmerz Matthijs van Boxsel, mede naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe Faustroll-vertaling.