Koken met Kostro
Koloniale recepten
Guillaume Apollinaire
vertaling: Wouter van der Land
beeld: Lauren Lester (Unsplash, pub. dom.)
De koloniale keuken biedt smakelijke recepten die de moeite waard zijn om uit te proberen, bijvoorbeeld op vleesloze dagen.
Blaff is een gekruid gerecht uit de Franse Antillen. Maak makrelen schoon. Laat ze een half uur marineren in fijngestampte rode peper, zout, peper en gehakte knoflook.
Kook daarnaast een court-bouillon van gezouten water met daarin in plakken gesneden uien, een bosje peterselie, kruidnagels, tijm, grove bieslook, een flinke hele rode peper en een geplet teentje knoflook.
Voeg nadat deze court-bouillon een uur heeft gekookt de vis toe zonder zijn marinade. Een kwartier laten koken. Serveer de vis zonder de bouillon, besprenkeld met citroensap.
Van dezelfde origine is de omelet met zee-egels. Bak een ruime hoeveelheid van het gele gedeelte van de zee-egels, meng deze met losgeklopt en ga te werk als bij een gewone omelet.
Op 1 augustus 1918 gepubliceerd in Mercure de France. De Franse tekst is hier te vinden.