Apollinaire bij Bol.com

Een selectie van boeken van, over en rond Guillaume Apollinaire.

De mooiste van Apollinaire (Jan Pieter van der Sterre vert.)

4.5 out of 10 stars
mooiste-van-apollinaire-pieter-van-der-sterre-cover200Het regent literaire productiesubsidies, maar de verzamelde poëzie van Apollinaire is jammer genoeg nog nooit integraal met Nederlandse vertaling uitgegeven. Een feestelijk voorproefje hiervan bestaat wel: De mooiste van Apollinaire (Bekijk bij Bol.com). In deze tweetalige hardbackeditie vindt vertaler Jan Pieter van der Sterre de balans tussen woordelijk, inhoudelijk en stilistisch vertalen en de vertaalde gedichten zouden ook zonder de Franse originelen tot de verbeelding spreken. De gedichten staan in chronologische volgorde en je volgt de dichter zo op zijn reis als vernieuwer. Naast klassieke gedichten als ‘Zône, ‘Marie’, ‘Les Fenêtres’, ‘Il Pleut’ en ‘Le pont Mirabeau’ staan er in de bundel ook minder bekende gedichten van Apollinaire.

Bonus-essay

Bonus bij de bloemlezing is het inleidende essay van Els Jongeneel, die onder andere ingaat op het Orpheus-motief bij Apollinaire. In het kort: de mythische dichter Orpheus zette met zijn liederen de natuur naar zijn hand, net als de ‘surrealist’ Apollinaire dat deed door lagen aan de werkelijkheid toe te voegen. En zoals Orpheus het verlies van zijn geliefde niet kan terugdraaien, zo staat ook Apollinaire machteloos bij het verstrijken van de tijd en het verliezen van geliefdes. Hiermee sluit het dus aan op het hoofdthema van tijd en herinnering. De dagen gaan en de dichter blijft achter. Tot slot is Orpheus ‘de grootste dichter aller tijden’, een soort wereldkampioen dichten. Bij Apollinaire komt het beeld van de dichter als kampioen van de wereld (in figuurlijke zin) regelmatig voor. Kunst moet de wereld overtreffen.

Lees een vertaling

We kregen vriendelijk toestemming om een gedichtvertaling door Jan Pieter van der Sterre te plaatsen: ‘Heel Europa door‘ (‘À travers l’Europe’):

HEEL EUROPA DOOR
voor M. Ch.

Rotsoge
Je hoogrode gezicht je dubbeldekker annex watervliegtuig
Je ronde huis waarin een bokking zwemt
Ik heb de ooglidsleutel nodig Lees verder

Titel: De mooiste van Apollinaire
Auteur: Guillaume Apollinaire, Jan Pieter van der Sterre (vert.), Els Jongeneel (inl.), Koenraad Stassijns (red.)
Prijs: €15,95
Vorm: hardback
Uitgever: Lannoo|Atlas
Jaar: 2007
ISBN: 9789077441626
Bekijk bij Bol.comLaurence Campa, Guillaume Apollinaire (eBook-versie)

4.5 out of 10 stars
Laurence-Campa-Apollinaire-packshotCampa’s bekroonde biografie met de eenvoudige titel Guillaume Apollinaire is eerste grote Apollinaire-biografie sinds meer dan veertig jaar (Bekijk bij Bol.com; hier staat momenteel alleen de eBook versie in de catalogus, maar via Amazon.fr is de paperback ook te bestellen). Campa is een van de bekendste Apollinaire-experts en ze gebruikt de ongeveer 800 pagina’s voor een gedetailleerde reconstructie van het leven van de dichter.  

Titel: Guillaume Apollinaire
Auteur: Laurence Campa
Prijs: €21,99 (e-book)
Uitgever: Gallimard
Jaar: 2013
ISBN: 9782072288777
Bekijk bij Bol.com


Calligrammes (Annotated English translation)

4 out of 10 stars
calligrammes-cover-shadowWie Calligrammes gewoon in het Frans wil lezen kan kosteloos de orginele editie vinden bij Gallica.fr of Archive.org. Calligrammes –Poems of Peace and War (1913-1916), een Frans-Engelse editie commentaar Anne Hyde Greet en S.I. Lockerbie is door het uitgebreide commentaar bij elk gedicht zeer de moeite waard. Minpuntje is het goedkope papier waarop het gedrukt is. Leuke cover met tekening van Jacques Dyssord van Apollinaire die de regenbui van ‘Il Pleut’ binnenstapt.

Titel: Calligrammes – Poems of Peace and War (1913-1916)
Auteur: Guillaumme Apollinaire, Anne Hyde Greet (vertaling en commentaar), S.I. Lockerbie (introductie en commentaar)
Prijs: €25,99 (paperback)
Uitgever: University Of California Press
Jaar: 2004 (2nd revised ed.)
ISBN: 9780520242128
Bekijk bij Bol.com


La Bande à Picasso (film)

3.7 out of 10 stars
bande-a-picass-dvd-hoes-bolCharmante film over de kunstenaarsgroep rond Picasso en Apollinaire in het Parijs van 1906–1911. De belangrijkste verhaalelementen zijn de ontwikkeling van de jonge Picasso, de vriendengroep van kunstenaars en de diefstal van de Mona Lisa, waar Apollinaire kort als verdachte voor heeft vastgezeten.
 Regisseur en scenarist Colomo koos voor een aanpak in biopic-stijl waarin het voor de kijker vooral een feest van herkenning is (Matisse, Stein, Laurencin, Manolo, Braque,… ze komen allemaal voorbij) en we ons weer eens kunnen voorstellen wat een bijzondere tijd het toen moet zijn geweest. Het jonge enthousiasme spat er vanaf en Pierre Benezit overtuigt in zijn rol van Apollinaire.Titel: La Bande A Picasso
Regisseur: Fernando Colomo
Hoofdrollen: Pierre Benezit (Apollinaire), Ignacio Mateos (Pablo Picasso)
Prijs: €8,54 (DVD)
Uitgever: Arti Film
Jaar: 2012
Bekijk bij Bol.com


Francis Poulenc, Mélodies sur des poèmes de Guillaume Apollinaire

3.5 out of 10 stars
Poulenc-apollinaire-cd-bolDe componist Francis Poulenc (1899–1963) heeft in zijn tienerjaren nog kennisgemaakt met Apollinaire en schreef naast zijn beroemde operaversie van Les Mamelles de Tirésias melodieën voor een flink aantal van zijn gedichten, waarvan er hier 38 op CD staan in een opname uit 1980.


Titel: Mélodies sur des poèmes de Guillaume Apollinaire
Solisten: Holger Falk, Alessandro Zuppardo
Prijs: €20,12 (CD)
Uitgever: MDG
EAN: 0760623165820
Jaar: 1980 (album)
Bekijk bij Bol.com