Apollinaire-toerisme

Rome

Piazza Mastai 8

De geboortelocatie van Apollinaire is niet met zekerheid bekend, maar men neemt aan dat dit op het adres Piazza Mastai 8 in de volkswijk Trastevere in Rome was (en daar hangt ook een plaquette); het huis bestaat niet meer:

Via del Boschetto 40

Zijn moeder woonde in de tijd van zijn geboorte in een betere wijk:

België

Rue Neuve 12, Stavelot

Het hotel waar Guillaume en Albert logeerden en zonder te betalen vertrokken.

Parijs

Rue Houdon

Uit ‘De vermoorde dichter’: ‘Dans les premiers jours de l’année 1911, un jeune homme mal habillé montait la rue Houdon en courant.’ Je kunt proberen deze straat op te rennen, maar hij gaat flink omhoog.

Rue d’Amsterdam 24

Op dit adres bevond zich Austin’s Bar (het gelijknamige hotel bevindt zich nog ernaast). Hier ging Apollinaire indrinken voordat hij zijn moeder bezocht (volgens een noot in OEPC). Baudelaire heeft hier gelogeerd en Valéry heeft er met Mallarmé en Huysmans zitten drinken. En hier spraken Jarry en A. af voordat ze naar de wildedierenshow van Bostock gingen volgens ‘Feu Alfred Jarry’ (Volgens biograaf Laurence Campa was dit echter het café du Rocher). Momenteel zit er een Oosterse all-you-can-eattent (kijk binnen).

Rue de la Chaussée-d’Antin 58

Hier werkte Apollinaire vanaf september 1905 bij de Banque Chateauneuf et Poitevin.

Rue Christine

Inspiratieplek van het beroemde ‘Lundi Rue Christine’. De Delaunays hadden om de hoek, op 3 Rue des Grands Augustins (Street View) hun atelierwoning (waar A. in nov–dec 1912 logeerde), vandaar mogelijk zijn bezoek aan een café(?) in deze dwarsstraat.

Le Pont Mirabeau

Boulevard Saint-Germain 202

Woning van Apollinaire vanaf januari 1913, op de bovenste verdieping. Op de begane grond zit momenteel Le Bizuth, met een Apollinaire-cocktail:

apollinaire-cocktail

Boulevard Saint-Germain 172, Café de Flore

Stamkroeg en (net)werkplek van Apollinaire.

apollinaire-cafe-flore

Beeld: agenda van 1915 van Apollinaire (fragment, via Gallica.fr)

Boulevard Saint-Michel 1, Le Départ

Het Café Le Départ bestond al in Apollinaires tijd, maar heette eerst nog Le Cabaret du Soleil d’Or en daar was ook bijvoorbeeld Verlaine nog regelmatig te vinden geweest. In zijn in memoriam van Alfred Jarry beschrijft Apollinaire hun eerste ontmoeting, die hier in de kelder plaatsvond tijdens een soiree van La Plume.

soleil-dor-le-depart

Beeld: uit Bohemian Paris of to-day, ill. Edouard Cucuel (publ. dom. via archive.org)