Guillaume Apollinaire (1880-1918)

Het leven van Guillaume Apollinaire per jaar

We geven hier een samenvatting met uitgebreide highlights van wat er in de verschillende biografieën en chronologieën van Guillaume Apollinaire zijn te vinden.

guillaume-apollinaire-portretten-header

1880: Guglielmo Dulcigni of Guillaume Apollinaire?

De novelle ‘De vermoorde dichter‘ begint met de mythische geboorte van de dichter-held Croniamantal, waarvan verschillende steden claimen de geboorteplaats te zijn. Ook rond de geboorte van zijn geestelijk vader bestaan de nodige mysteries. De biografie van Laurence Campa (Guillaume Apollinaire, 1913) geeft de laatste inzichten hierover.
 Wat vaststaat is terug te vinden bij de burgerlijke stand van Rome. Hier werd op 31 augustus 1880 door een kraamvrouw de geboorte op 26 augustus gemeld van een jongen van ouders die onbekend wensten te blijven, maar dat de naam Guglielmo Alberto zou moeten krijgen. Het kind krijgt van de gemeente de achternaam Dulcigni toegewezen. Op twee november meldde Angelica de Kostrowitzky (die zich bekend maakte als dochter van Apollinare de Kostrowitzky) zich om het kind alsnog te erkennen en diens naam werd veranderd in Guglielmo Alberto Wladimiro Allessandro Apollinare de Kostrowitzky.

guillaume-albert-kostrowitzky

Beeld: via Gallica.fr

1903

25 april: eerste ontmoeting met Alfred Jarry tijdens een soiree van tijdschrift La Plume.

1907

1 november: overlijden van Alfred Jarry; op 3 november woont A. de begrafenis bij.

1916

26 oktober: publicatie van Le Poète assassiné. 31 december: banket ter ere van het verschijnen van Le Poète assassiné voor zo’n honderd gasten, georganiseerd door o.a. Henri Matisse, Pablo Picasso, Bracque en Max Jacob.

dejeuner-apollinaire-324

Beeld: Bibliothèque Littéraire Jacques Doucet

1917

26 november: lezing L’Esprit Nouveau in het Theâtre du Vieux-Colombier in Parijs, later gepubliceerd als L’Esprit Nouveau et les Poètes.

1918

9 november: overlijden.

graf-apollinaire

Graf van Guillaume en Jacqueline Apollinaire. Foto: Aleksandr Zykov, via Flickr (Creative Commons, geen aanp.)