Categorie: Nieuws

Apollinaire in Genius van National Geographic

Apollinaire kwam afgelopen maand tot leven op tv. In de serie Genius van National Geographic over de Picasso kroop acteur Seth Gabel in de huid van Pablo’s collega-genie. Zijn optreden bewijst dat een film of serie over Apollinaire zeker een mogelijkheid zou zijn, nee, er heel snel moet komen.

100 jaar Calligrammes!

Vandaag, 15 april 2018, is het precies 100 jaar geleden dat Calligrammes van de persen rolde. Apollinaires tweede grote verzamelbundel bevat zijn wereldberoemde beeldgedichten zoals ‘Il Pleut’ en ‘Cœur, couronne et miroir’, maar ook ‘Lundi rue Christine’, ‘C’est Lou qu’on la Nommait’, ‘La Jolie Rousse’, ‘Les Fenêtres’, ‘Les Collines’, ‘Un Fantôme de Nuées’, ‘Arbre’, ‘Sur les Prophéties’ en talloze andere inmiddels klassieke gedichten.

100 jaar Calligrammes: nóg een eeuwfeest

2018 is niet alleen een Apollinairejaar maar ook een Calligrammes-jaar. Op 15 april 1918 rolde de eerste oplage van de tweede grote bundel van De Kostrowitsky van de persen, de bundel met zijn bekende beeldgedichten, zijn conversatiegedichten en de bekende gedichten ‘Ik noemde haar Lou’ en ‘De mooie rooie’. Hoe gaan we dat vieren?

alfred jarry

110de sterfdag Alfred Jarry

Over sterfdagen gesproken, vandaag is het honderdtien jaar geleden dat de geweldenaar uit Laval overleed. De twintigste eeuw was toen pas zeven jaar oud. Jarry (1873-1907) is anno nu vooral bekend vanwege de toneelserie Ubu en zijn wetenschap van de 'patafysica, maar je kunt hem gerust de Johannes de Doper van de moderne kunst noemen.